Onsdag 10. juli 2019 - Norge 2019

Heja Norge - her kommer vi .......
Gå til indhold

Onsdag 10. juli 2019

TURBESKRIVELSE
Vi stod tidligt op i dag fordi vi skulle møde kl. 08.45 ved Turistkontoret i Kiruna, hvor den guide tur med bus til Kirunas jernmalm miner skulle starte.
Guiderne og vi var der præcis og turen startede.
Vi blev kørt 540 meter ned i minen på veje (der er i alt 500 km gange i bjerget) - se lille video her, som lignede mange af de tunneller vi havde kørt igennem i Norge og hvor der i 1.365 meters dybde var aktiv minedrift.
Guiden kunne fortælle os mange interessante ting - hun gennemgik hele processen med at få åbnet nye gange og få dem taget i drift.
På denne sten er vist, hvordan malmen ligger i undergrunden og hvor langt minedriften går nedLKAB, som koncernen hedder og som nu er 100% statsejet efter tidligere at have været privat.
Staten har opkøbt alle aktier.
Vi fik en rundvisning i visitorcenteret - godt guidet og med mange detaljer om minen og hvordan det udvindes, sprænges og etableres gange.
Jernmalmen i Kiruna er noget af det reneste, der findes i verden.
Turen varede 2 timer og 45 minutter med en kaffepause.
Der var 8 - 12 graders varme i minen.

Til slut på turen fortalte guiden om projektet med at flytte en del af Kiruna til et nyt sted, da stedet synker p.g.a. minedriften.
På kortet her kan ses, at alle huse indtil den røde linie skal fjernes eller flyttes, de ældste huse i Kiruna bliver flyttet, bl.a. kirken.
En del er allerede jævnet med jorden.
Man kan vælge at få erstattet sin bolig med et nyt hus i den nye bydel eller få en erstatning svarende til salgsværdien + 25%

Det er meget at fortælle om besøget og jeg ikke få det hele med, så læs mere om  flytningen af Kiruna her

Efter turen forlod vi Ripan Camping og kørte til Jokkmokk, hvor vi nu er indlogeret på Skabram Turism Gårdsmejeri.
Turen på 300 km fra Kiruna til Jokkmokk foregik i skov skov skov og til dels en meget ujævn vej, hvor det hele hoppede rundt.
Vi har i dag også for første gang oplevet myggene her i Sverige og for så vidt på hele turen.
Og vi har set Rudolf komme gående på vejenTilbage til indhold